Kezdö oldal

Krónika

blog (HU)

OBERON
dumaszoba


Aktuális
müsor


Fényképalbum

Plakátok,
cikkek


Mozgó
képek


Elözetes

Statisztikai
adatok


Linkek

Elérhetöség


csatiblog


bloglakók: gáspárik szomszédnéni hegyiréka zsebi bogi nándika gábor

fotók báj mi: picasa album fotoaréna galéria

Új blog Blogoda nemide
Új felületen és új témákkal bővülve folytatom az online bejegyzések sorozatát ezen a linken:

http://csatlos.blogspot.com/

2008-09-03 23:40:03 Hozzászólások: 2


 Season's end
Az idei évad íme lezárattatott. És mérlegre tétetett:

Én aszondom hogy egész jól összejött ez színházi szezon az Oberonnak. Végre egész évben volt mit műsorra tűzni, a Hellberget sikerült kijátszani, és négy év után először sikerült ugyanazon évadon belül két produkciót is bemutatni. Sőt, a májusi hónap egyedülálló lett a csapat történetében: három különböző előadásunk volt műsoron.

Az egy éve létrehozott Oberon Egyesület nagyon hálásan viselkedett, különböző pályázatokból összesen 8000 RON (80.000.000 régi lej!!!) csorgott be a kasszába, melynek következményeként jelentősen bővült a csapat vagyonkája: egy videoprojektor, két vadiuj színházi reflektor, (hozzá két professzionális állvány), az impró szőnyeg, végre valahára tisztességes színházi plakátok, a produkciókra költhető jelentősen megnövekedett összegek jelzik, hogy ezután már merészebbeket is gondolhatunk, tervezhetünk, nem kell a zsebünket kifordítani ha közeleg a bemutató. Az ODIF részvétel és a Hellberg vásárhelyi kiszállása csupán mandula a tortán, assincs ha pénz nincs.

Az imprók is végre lendületet kaptak, az előző évekhez képest összehasonlíthatatlanul hatékonyabban működtek a hétvégi foglalkozások. Ez köszönhető az új tagoknak, de a Fazakas Misiék vendég - tréningjének is.

A hitetlen, a(z általam) vártnál sokkal lelkesebb fogadtatásban részesült, és bár sikerült öt előadást is műsorra tűzni, mégis vérző szívvel kell majd ősszel emberhiány miatt a fogasra akasztani ezt a háromszemélyes mini produkciót.

A Félszeg ballada lehetőségeit sajnos nem sikerült teljes mértékben kiaknázni. Bár a bemutatón határtalan volt a nagyérdemű lelkesedése, én ugy érzem hogy rengeteg latens értéket hordoz még magában ez a kísérlet. Nem is aggódnék én egy cseppet sem, ha tudnám, hogy ősztől ezt a folyamatot folytatni tudnánk, de csonkul az előadás stábja októbertől, igy mindenki legnagyobb sajnálatára szeptemberre kell koncentrálnunk a ballada előadásait.


Egy év alatt tehát rengeteg minden történt, az évadzáró hejehuja - sörrel borral és foci eb-vel fűszerezve - ma este fog zajlani. Idén még nálam, a garzonban. Azért mondom hogy "még", mert én személy szerint szívből remlem, hogy jövőre már az Oberon saját termében tesszük ugyanezt, síppal, dobbal, nádihegedűvel.

2008-06-14 18:15:06 Hozzászólások: 3


 Májusi eső bemutatót terem
Sok sok éve nem volt arra példa, hogy e kicsiny társulat egy évadon belül két bemutatóval is kirukkoljon. És lőn. A ma este bemutatott Félszeg ballada ötletét már közel két éve dédelgetem. Az ősszel halvány sejtések által kísértve láttunk neki a kísérletezgetésnek, inkább a helyzetgyakorlatok, mint a szöveg szintjén. A próbafolyamat ezúttal is (milyen meglepő hahaha) alaposan elhuzodott, olyannyira, hogy az elmult három héten erőltetettmenetszerű felpörgetésre volt szükség, hogy ma este produkciószerű köntösben mutathassuk fel munkánk eredményét. Nem tisztem értékelni a végeredményt. De az biztos, hogy nagyon jó kis csapatmunka részesei voltunk. Kincső és Anita számára ráadásul abszolút bemutató volt a mai, hiszen ők még soha...

Köszönöm az egész stábnak, Gyulusnak, Istinek, Kincsőnek, Hanyecznek, Anitának és Tibinek (Timinek a plakátot!!!) ezt az örömteljes estét, és hát... to be continued :)

P.S. Ha a statisztikának hinni lehet (s mér ne lehetne, elvégre én vezetem) akkor a Félszeg ballada a tizedik Oberonos (Péeszes) produkció 2002 februárja óta, a bemutató maga ráadásul a nyolcvanadik előadás lett az összesített listán :)

2008-05-19 22:51:28 Hozzászólások: 5


 Vótunk el - elvótunk
Nulladik nap. A pakolás.
-Hol van Tibi?
-Nem tud jönni, autót javít.
-Befér a két kocsiba az összes cucc?
-Majd reggel átpakolunk.

Első nap.
Reggel.
A Dacia karaván ( a hófehér Ubul, a krémszínű Ági, és a meggyszínű Tibikocsija) elindul.
-Hol van Tibi?
-Hol van Csati?
-Biztos ideges lesz.
(....)
-Janó vedd már fel, vezetek.
-Melyik gombbal?, nekem Nokiám van...
-Basszus, ez az autó ilyent is tud?
(....)
-Cati mititei va servesc?
-Ne puteti da factura fiscala?
-Kérjél dobozt, mert fúj a szél a kocsiban.
-El lehet azt zárni valahol... Tibiiiiiiiiiii!!!!! Hol lehet elzárni?
-Mit? Nemtom. Sehol. Kölcsönadod a kocsikulcsodat?
-Mér?
-Bezártam az ajtót, bennmaradt a kulcs.
(....)
-Janó.... Felveszed?.... Mit mond? A Baumax után az első ROMPETROL? A Baumaxot már látom, de a.... kinek a f***sznak jutott eszébe a másik oldalra átmenni ezen a kib***ott forgalmas úton. B****ák meg!
(....)
-Halló Tibi? Meghalt a relantinom. Ludasnál megállunk egy percre.
-Menjél Ági, menjél, ne kéresd magad, na!

Délben.
A Dacia karaván Marosvásárhelyre érkez.
-Mikor jön már a kaja?
-Nem kell sietni, van időnk....
-Ne puteti da factura fiscala?
(....)
-Ez a csárdáskirálynőből van...
-Ki énekel?
-Nemtom. Egy csajszi.
-Mikor jön a kaja?
(....)
-Mikor hozzák már?
(....)
-Miért nem hozzák már?
-Ez biztos azért van, mert számlát kértünk...
(....)
-Ez a pult? Hogy kell bekapcsolni?
-Merre lesznek a nézők? Így hagyjuk?
-Szerintem legyen keresztben.
-Szerintem hagyjuk igy, csak hozzuk előbbre.
-Technikailag hogy egyszerűbb?
-Az esőköpenyre nem gondolt senki?
-Huzzuk be csigán.
-Huzzuk be a háttér mögül.
-Biga majd levágja.
-Nem hoztam a bicskám.
(...)
Este
-Mondtam már? Magának Karl! Rettentően.
(....)
-...remélem hogy ugyanolyan csend van itt, mint amilyent én hallok. Alusznak.
(....)
-Mit iszunk, hol iszunk?
-A borítékokat nehogy itt felejtsétek.
-Vazeg, itt lehet Hargita sört inni.
-Hogy mondod a két internetezés közötti szünetnek?
-Mikiiiii! Hagyd abba!
-És a vegetáriánus ragadozómadárnak?
-Valaki lője le.


Második nap.
Reggel
Reggeli kávé Zsebi&Gábornál

-Miért aludt Biga az autóban?
-Kértek csokit? Zsebi küldte nektek.
-Kávét? Ki kér kaját?
-A boritékok itt maradtak...
-Szerintem induljunk.
-De miért aludtál az autóban?

Délben
A Dacia karaván visszaindul
-Hol van Tibi?
-Kinek kell még plakát?
-Hogy a kocsira kívűl? Nem is rossz ötlet. Átláccó szkoccsot nem találtál?
-Mi lesz a boritékokkal?
(....)
-Nem szólt senki Ádámnak, hogy vasárnap le van zárva a főtér?
-Itt a blokkok között szerintem ki tudunk menni.
-....na mindegy... akkor rükverc.

Délután
-Hol? Csucsán?
-Hol van Tibi?
-Feketetón miccseznek...
-Csíp a paprika?
-Aha.
-Akkor menjünk kezet mosni.

Este
A Dacia karaván Váradra ér.

-Hol van Tibi?
-Már háromnegyed órája Váradon vannak.
-Mindent felviszünk?
-Aha.
-Ez jó buli volt.
-Aha.


2008-05-14 23:25:04 Hozzászólások: 6


 Nem utálom a hétfőt!
A hétfői bemutató meglepetéssel szolgált. Egy nagy színházi ember modta volt valamikor, hogy egy színházban akkor kezdődnek a bajok, amikor már bemutató előtt senkinek sincs kétsége a siker felől. Ha nem csapja meg az alkotókat az esetleges bukás szele, akkor a művészet csendesen iparba megy át.

Hálistennek nekem még csak sejtelmem sem volt, hogy kívülállóként miként lehet erre a Molére kollázsra reagálni. Éppen ezért a sötén napszemüveg mögül akarva-akaratlan fürkésztem az arcokat. És bár az elején egy kicsit bátortalan volt a közönség, és nem mert reagálni a poénokra (na, akkor egy kicsit megijedtem) a végére önfeledten élvezte az előadást, és a taps alapján bátran kijelenthetjük: nem bukott meg a produkció. Ezt Biga és Ádám teljesítményének is köszönhetjük, akik jó versenyparipa módjára abszolút csucsformájukat hozták a bemutatóra. Köszönet nekik, nem is kevés.

Most pedig át kell állítanom az agyam egy másik produkcióra, ami nem kevésbbé izgalmas, és alig várom hogy a félbeszakadt próbafolyamatot továbbvigyük.

2008-04-16 16:43:32 Hozzászólások: 3


 A hitetlen
Tavaly tavasszal Bigával és Ádámmal részt vettünk egy háromnapos mesterkurzuson, amit Barabás Olga vezetett, és ahol Moliére Don Juanja volt a téma. Már akkor megszületett egy olyan miniatür előadás ötlete, ami a két főszereplő vitáit felhasználva jöhetne létre. Nos... lassan, nyugodtan dolgozgattunk rajta, nem siettünk, jól megrágtuk a dolgokat, jó párszor átrendeztük a jeleneteket. Asszem egy évig nyugodtan elrágódhatnánk még rajta, de most már bemutatjuk. Nem teszünk pontot a folyamat végére, ha ezután jut valami az eszünkbe akkor változtatunk.Végtére is... minden előadással így kéne csinálni...

2008-04-07 11:04:02 Hozzászólások: 3


 Színházi Világnapi Üzenet 2008

Sokféle feltevés létezik arról, hogyan jött létre a színház, ezek közül egy mese-változat érintett meg a leginkább: az idők kezdetén egy éjszaka az emberek összegyűltek a kőbarlangban a tűz körül és meséltek egymásnak. Egyszer csak valamelyiküknek az az ötlete támadt, hogy meséjét saját árnyékával illusztrálja. A lángok fényében a természetesnél nagyobb árny alakok jelentek meg a kőbarlang falán. A többiek elbűvölten figyelték, és világosan felismerték, melyik árny az erős és melyik a gyenge, az elnyomó és az elnyomott, az Isten és a halandó.

Napjainkban a reflektorok fénye helyettesíti az örömtüzet, és a színpadi gépezet a kőbarlang falát. És bármennyire is tisztelek néhány puristát, ez a mese engem arra emlékeztet, hogy a technika már a kezdetek kezdetén jelen volt a színházban, és nem szabad fenyegetésként értelmezni, inkább egységteremtő eszközként.

A színházművészet fennmaradása azon múlik, hogy képes-e megújulni, be tudja-e fogadni az új eszközöket, az új nyelveket. Különben hogyan mutathatná be a kor nagy kihívásait, és hogyan segíthetné az emberek közti megértést, ha saját maga nem nyitott szellemű? Hogyan kérkedhetne azzal, hogy megoldásokat kínál az intolerancia, a kirekesztettség, a rasszizmus problémáira, ha saját gyakorlatában elvet mindenféle műfaji keveredést és integrációt?

Ha a művész a világot a maga egészében akarja megmutatni, új formákat és gondolatokat kell megfogalmaznia, és bíznia kell a néző intelligenciájában, hogy az örökös fény- és árnyjátékban képes felfedezni az emberit.

Igaz, ha az ember túl sokat játszik a tűzzel, előfordulhat, hogy megégeti magát, de abban a szerencsében is része lehet, hogy elkápráztat és megvilágosít.

Robert Lepage

Québec, 2008. február 17.2008-03-29 17:37:08 Hozzászólások: 2


 Pályázatosdi
Sosem szerettem a papírmunkát. A pályaválasztásomban ez is szerepet játszott. Egy ideig meg is voltam nélküle, egészen kellemesen. De a papír nem hagyja magát ilyen könnyen lerázni. Mindenhova befurakodik, fontosnak akar látszani, ez sajnos sikerül is neki. A tavaly nyáron, "szédítő lehetőségek elé nézve", kicsiny társulatunk végre(természetesen sok sok papír beszerzése, aláirása és lepecsételése nyomán) jogi formát öltött. Így történhetett meg, hogy ma délben, jelentős papírmunkák végeztével leadhattuk az Oberon első (egyenként harmincoldalas) pályázatait a városháza kiirása nyomán. Sosem volt titok, hogy egy pályázatnál mindig a forma a legfontosabb. A tartalmat sem szabad elhanyagolni, de ahogy egy barátom mondta: "Plikkdoszár legyen, a többi megoldódik"... Például, ha én meg tudom indokolni, hogy az uniós törekvésekkel lépést tartó női emancipációhoz szükség van arra, hogy a szebbik nem képviselői elsajátítsák az állva pisilés képességét, nagy a valószínüsége hogy megkapom a pénzt egy ilyen tanfolyam levezetésére. Viszont ha a környezetvédők pályáznak pl. "A körösparti fák megmentése" című projekttel, fél erdőnyi fát kell kivágni hogy a pályázati paksamétához szükséges papírmennyiséget elő lehessen állítani. Nem kell a polcról levenni Ionesco-t, Pinter-t, vagy Becket-et. A legnagyobb abszurditásokat az élet produkálja.

Remélem megkapjuk a pénzt.

2008-03-21 00:12:57 Hozzászólások: 11


 Öröm
Öröm, ha egy előadás jól megy. Öröm, ha ennek sok szemtanúja van. Így aztán, ma este, a kilencedik Hellberg előadás alkalmával örvendezhettünk egy kicsit. Ma is tanultunk valamit: milyen szép lendületet kap az előadás, ha idejében minden a helyére kerül, és marad elég idő szövegösszemondásra, sőt még egy rövid, velős bemelegítésre, rákészülésre is. A közel negyvenfős közönség pedig érezhetően hálás volt azért amit kapott. Nem szabad alább hagyni.

2008-03-10 23:03:39 Hozzászólások: 3


 Impro feltámadás
Tagtoborzós időszakot élünk, ami azt jelenti, hogy valszeg elmehetett a jóhírünk, mert rendszeresen minden hétvégén érkezik vaegy érdeklődő. Az imprók ezáltal ismét értelmet kaptak, megint van lendület, és sok kíváncsi tekintet. Ez jó érzéssel tölt el, és abban reménykedem, hogy a lemorzsolódások után is marad annyi emberünk, hogy tisztességes, színházra emlékeztető végeredményeket produkálhassunk. Köszönöm az újonnan jöttek lelkesedését és fegyelmét. Ha kitartás is lesz, akkor ejsze nagyon szép dolgok születésének nézhetünk elébe.

2008-02-18 10:27:33 Hozzászólások: 1


 A direktor
Alföldi Róbertet nevezték ki a budapesti Nemzeti Színház élére. Az mtv-n volt tegnap egy 45 perces beszélgetés vele, véletlenül pont ott akadt el a távkapcsolóm. Érdemes végignézni, hallgatni, egy kis színházi gondolkodást, szemléletet ellesni, de nem csak nekem...

A mozgó képek link (itten balra lent) alatt a beszélgetés teljes terjedelmében megtekinthető.

2008-01-09 22:46:13 Hozzászólások: 1


 Sertésicidum és fenyő-holocaust
Ugye nem leszek nagyon ünneprontó ha aszondom, próbáljuk meg rövid ideig a fenyők és a disznók szemszögéből szemlélni a Karácsonyt.

2007-12-22 13:10:40 Hozzászólások: 3


 Zsále
A hattyúkkal való találkozás reményében (telente a pontomhíd közelében szoktak tanyázni), ma a Körösparton mentem be a központba. Hattyúkkal sajnos nem találkoztam, láttam viszont szemetet. Abból aztán bőven volt véges végig a vízben, a parton, a töltésen, és annak mentén egész a Decebal hídig. Rettenetes látvány. :(( Olyannyira, hogy egy időre elment a kedvem a körösparti sétáktól. Inkább a blokkrengetegben trappolok végig, ahol ugyanannyi a szemét, de beleolvad a háztömbök nyomasztó szürkeségébe. A honatyáknak úgy látszik csak a körösparti százéves fák kivágásán jár az esze, a köztisztaság ügyét már valahogy nem érzik sajátjuknak. Egy okkal több hogy utáljam ezeket a luxusautónsétáló, villábanlakó élősködő hányadék népséget.

2007-12-19 15:26:33 Hozzászólások: 3


 ezt magyarázza meg nekem valaki

http://eo.wikipedia.org/wiki/Oberon_Cs%C5%91sz%C3%ADnh%C3%A1z


2007-11-28 20:15:53 Hozzászólások: 10


 wrong way
A tanodás veteránok tudják: gyűlölöm a fegyelmezetlenséget, a késést, a be nem jelentett hiányzást, vagy a próbaruha hiányát. Valamikor dühösen ráförmedtem az elkövetőre, nem sajnálván sem idegrendszert, sem barátságot. Mostanában tehetetlenül, az észérvek és a tengernyi barátságos könyörgés kétségbeejtő eredménytelesége láttán már csak csendes rezignációval konstatálom a negyedórás késést, maximum egy sóhajra futja ha látok valakit csizmában bejönni a játéktérre, és örülök ha van akivel visszarendezni az osztálytermet egy érdeklődés hiányában elmaradt impró után. Kompromisszumok. Kis megalkuvások, melyek a lelkem nyugalmát hivatottak megőrizni. Apró lépések a húgyszagú középszerűség felé.

2007-11-18 15:54:17 Hozzászólások: 0


 flood
Esküszöm, egy síma zuhanyzásnak indult. Szeretek kényelmesen, váltott hideg-meleg vízzel sokáig zuhanyozni, nincs ebben semmi terrorista fíling. Aztán tegnap ennek a számomra oly kellemes dolognak vérfagyasztó következményei lettek. Az alattomosan eldugult vezeték visszalökte a padlólefolyón keresztül a kádból lecsorgó vizet, és míg az elhúzott zuhanyfüggöny mögött megtisztulási folyamaton vettem részt, addig elúszott a fürdő, majd az előszoba, s a szobában a szép nagy padlószőnyeg is kezdett csendesen tocsogni. Mikor észrevettem a katasztrófát pánikszerű törölgetésben, felmosásban rohangálásban törtem ki, minek is egy rossz időben és helyen árválkodó borosüveg vált áldozatává, s (vörös) levét a világosbarna szőnyeg itta meg, mind a hét decit. Asse tudtam hirtelen mit sajnáljak jobban, a bort, vagy a szőnyeget. Buster Keaton kutyagumi ehhez képest, de komolyan. Egész este szorongva vártam a dühös szomszédok látogatását, de nem jöttek, lehet hogy vízbe fulladtak.

2007-11-14 21:48:25 Hozzászólások: 5


 AniMalom
Bármilyen lelkesek is voltunk a malomban kialakított játszóhellyel kapcsolatban, be kell látnunk, hogy a tér elnyelte az előadásunkat. Hasznos lecke volt azt is megtapasztalni, hogyan esik szét a csapat a nem megfelelő készülődési folyamat nyomán. A hideg és folyton emberekkel teli csarnok sajnos nem nyújtott ideális lehetőséget a koncentrációra, a feszültség előtti ellazulásra, és egymásra hangolódásra. De ne kenjünk mindent a körülményekre. Talán túl magabiztosak és nyugodtak is voltunk a sikeres évadnyitó előadás után... Ezzel egy kicsit rászedtük magunkat.

2007-10-31 16:28:58 Hozzászólások: 16


 Impró tréning és a titán
Történt hogy szombaton sikeresen startolt az őszi impro-szezon. A tréning szokásos mederben zajlott, de mindenképp ki kell emelni egy érdekes jelenséget. Kiadott feladat volt: egy népszerű mozifilm történetét összefoglalni öt képben. Három csapat dolgozott rajta szimultán. Aztán megnéztük mindegyiket. Az első képsorozat egy hajóról szólt, ami nekimegy a jéghegynek, és elsüllyed. A második képsorozat pedig egy óceánjáróról szólt, ami első útján nekimegy egy jéghegynek és elsüllyed. A harmadik etüdben a világ legnagyobb úszó tárgyáról volt szó, ami nekimegy egy jéghegynek és elsüllyed. A három csoport egymással nem kommunikált. Igy tolakodott be a tizenegy oszkár súlyától szirupba süllyedt bádogteknő az Oberon Csőszínház életébe.

2007-09-25 09:42:45 Hozzászólások: 9


 Béjegyezve, megpecsétesedve, megszámlásodva
Nem kis hír: kicsiny csapatunk jogi hátterét létrehozandó bürokratikus kálvária ért szerencsés véget ma délelőtt, miután jó pár ív papír kitöltése nyomán az utolsó aktust is letudtuk. Az Oberon Kulturális Egyesületet immár jogi személyként jegyzik a fiskálisok, van bankszámlánk, és pecsétünk is. Most már pályázhatunk, szponzorokat is kereshetünk, és beseperhetjük jövő év májusától a felajánlott 2 %-okat. Egyszóval: nekünk már jó. Csak legyen elég nagy széf a bankban.

2007-09-19 23:09:00 Hozzászólások: 9


 Miután
Ma este magamra maradtam a váradi garzonomban, miután feltettem szüleimet a vonatra, miután három napig a környéken kirándulgattunk, miután közösen utaztunk egy 16 éves Daciával szülövárosomtól Váradig, miután a gipszet levették a lábamról, miután Csíkszépvízen filmtáboroztam tíz napig, miután egy hétig az ágyat nyomtam, miután begipszelték a lábam, miután kiderült hogy eltört, miután megmásztam vele a szentannatavat, miután Szatmáron, egy barátom lagziján nagyon megütöttem, miután a hőhullámot derékba kapva csatangoltam négy napig Budapest aszfaltrengetegében, miután Kecskeméten játszottam marhakereskedősdit, miután sikeresen leállamvizsgáztam Marosvásárhelyen, miután örült iramban nyomtattam ki és füztem be a dolgozataimat, miután pár napig relatív nyugalomban készülgettem az utolsó vizsgáimra a zsögödi rezidencián, miután stoppolás helyett a vonatot választva mégiscsak a Koronával érkeztem Csíkországba, miután végre meglettek a papírok az Oberon Kultuális Egyesület bejegyzéséről, miután hazajöttem Kisvárdáról, miután lezárult Váradon a színházi évad.


2007-08-26 23:12:10 Hozzászólások: 31 - 20
21 - 40
41 - 60
61 - 80
81 - 93